ASS / Autisme

ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Onder deze noemer vallen verschillende stoornissen, namelijk de autistische stoornis, het syndroom van Asperger en PDD-NOS (pervasieve ontwikkelingsstoornis niet nader gespecificeerd). Mensen met ASS hebben vooral moeite met het sociale begrip en de sociale intuïtie. Dat maakt hen vaak onzeker en angstig. Deze angst wordt vaak ingetoomd doordat ze zich vasthouden aan bekende regels en patronen. Mensen met ASS hebben beperkte patronen van gedrag, belangstelling en activiteiten.

 

Symptomen ASS/Autisme
Mensen met ASS hebben vooral moeite in het dagelijkse sociale verkeer. Sommige kinderen weten vaak niet hoe ze nu het beste vriendjes kunnen maken of spelen juist het liefste alleen. Sommige kinderen maken als ze praten nauwelijks gebruik van gebaren en oogcontact en sommige kinderen praten zelfs helemaal niet. Sommige kinderen en volwassenen weten heel veel van een onderwerp, bijvoorbeeld over een bepaalde periode in de geschiedenis, trams of dinosaurussen en praten over niets anders. Sommige mensen met ASS nemen alles wat gezegd wordt heel erg letterlijk of praten anderen precies na. Ook kunnen mensen met ASS bijvoorbeeld erg in de war raken (of bang worden) als iets niet gaat zoals ze gewend zijn.

 

Belangrijk is om u te realiseren dat niet bij ieder kind of volwassene met klassiek autisme of een andere ASS alle bovenstaande problemen naar voren komen. Dit verschilt per persoon, maar ook per diagnose binnen het autisme spectrum. Voor iedere diagnose binnen het autisme spectrum ligt het accent dus anders.

 

Al bovenstaande voorbeelden passen bij één van de drie hoofdkenmerken die te maken hebben met sociale interactie, communicatie en de beperkte patronen van gedrag. Er zijn dus problemen in de verschillende domeinen van de ontwikkeling zoals de taalontwikkeling zijn, de motorische ontwikkeling, het reageren op interne en externe prikkels, maar vooral het vermogen zich op anderen te richten en het eigen gedrag in sociale situaties goed te sturen. In hun interesses kunnen sommigen zelfs rigide en dwangmatig zijn.


Meer informatie over ASS / Autisme

NVvP Autisme bij kinderen
NVvP Autisme bij volwassenen

Wat biedt INTER-PSY?

INTER-PSY werkt met een gespecialiseerd Autisme Team. Bij INTER-PSY kijken we of er daadwerkelijk sprake is van een stoornis. Indien ja, dan wordt er behandeling aangeboden. Bij kinderen kan die bestaan uit:

Bij volwassenen wordt er naast psycho-educatie (uitleg over de stoornis), individuele begeleiding (zoals cognitieve gedragstherapie) en medicatie ook een vaardighedengroep aangeboden, daarbij komen thema’s als agendabeheer, planning, prioriteiten stellen, huishouden en uitstelgedrag aan bod.

Publicaties

17 maart 2016
Psychologie magazine – Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt
Interview met dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys, klinisch psycholoog, manager behandelzaken en senior onderzoeker bij INTER-PSY.
Het artikel is te lezen op Blendle.com > Klik hier voor een link naar het artikel.

 

ass bij je man wat danBoek ASS bij je man, wat dan?
In oktober 2014 is het boek ‘ASS bij je man, wat dan? Partnercursus Autisme’ uitgekomen bij Hogrefe. Het boek is geschreven door Els Blijd-Hoogewys & Anja Talboom (beiden werkzaam bij INTER-PSY). Zij hebben de Partnercursus Autisme ontwikkeld.