ASS bij je man, wat dan? Partnercursus AutismeHalf oktober 2014 is het boek ‘ASS bij je man, wat dan? Partnercursus Autisme’ uitgekomen bij Hogrefe. Els Blijd-Hoogewys & Anja Talboom (beiden werkzaam bij INTER-PSY) hebben eind 2005 de Partnercursus Autisme ontwikkeld. Sinds 2008 wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze cursus. De Partnercursus Autisme bleek effectief. In 2011 heeft Astrid Vissia de Annemieke prijs voor de beste autismescriptie gewonnen (over dit effectonderzoek). Een wetenschappelijk artikel over de resultaten is in de maak.

 

De Partnercursus Autisme is een psycho-educatieprogramma, met niet alleen aandacht voor ASS bij de man, maar ook voor het effect hiervan op de vrouw en het gezin. Het richt zich op vrouwen die een partnerrelatie hebben met een man met ASS en hierin problemen ervaren. Het betreft vrouwen die willen begrijpen wat ASS is en hoe dit hun relatie beïnvloedt. Ze willen leren hoe ze daar zelf mee om kunnen gaan. Deze vrouwen zijn daarbij naarstig op zoek naar manieren om hun relatie te verbeteren of de omgang in elk geval te vergemakkelijken. Ze zijn zich ervan bewust dat dit vanuit hen begrip en aanpassing zal vragen. De thema’s uit de Partnercursus Autisme kunnen daarbij helpen. Dit alles gebeurt met respect voor de man met ASS.

 

In het boek is er een groepsprogramma (10 bijeenkomsten) en een zelfhulpdeel te vinden. Tevens zijn er tips te vinden voor gebruik van het programma binnen een individueel traject.