Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie.

Bij cognitieve gedragstherapie gaat men ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die een mens negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon bezorgen, maar de ‘gekleurde bril’ waardoor hij de dingen ziet. Als de cliënt leert deze negatieve gedachtes anders te interpreteren, krijgt hij een objectievere kijk op zijn eigen gevoelens en perceptie.

 

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelingen in Nederland. Het is een kortdurende, gestructureerde vorm van therapie die op het heden en de toekomst is gericht. Het verhaal van de cliënt staat centraal. Samen met de therapeut dient hij te ontdekken waar de ‘foute’ denkgewoonte vandaan komt. De therapeut leert de cliënt vervolgens de gedachten die niet helpen en hem of haar slecht laten voelen om te buigen naar ‘helpende’ gedachten, hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het algemeen telefoonnummer: 050 – 364 34 09 of per e-mail: info@inter-psy.nl.