Wat is autisme en wat is ASS?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die gepaard gaat met kwalitatieve beperkingen in de sociale interactie en sociale communicatie. Daarnaast is er sprake van beperkte, zich herhalende patronen van gedrag, interesses of activiteiten. Ook kunnen mensen zintuiglijke onder- of overgevoeligheden ervaren, zoals een schijnbare onverschilligheid voor pijn en het heftig reageren op specifieke geluiden.

 

Autisme, autistische stoornis, hoog functionerend autisme, de stoornis van Asperger en PDD-NOS zijn allemaal vormen van een autismespectrumstoornis, ook wel afgekort als ASS.

 

ASS is een aangeboren stoornis die blijvend is. ASS kan vanaf de leeftijd van 18-24 maanden vastgesteld worden. Echter, het komt ook voor dat dit pas veel later gebeurd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van een normale of bovengemiddelde intelligentie – en men daardoor meer mogelijkheden heeft tot compenseren van de ASS-problematiek – of wanneer er sprake is van ernstige bijkomende psychiatrische problematiek die de ASS van het individu lang heeft overschaduwd.

 

Wat doet het INTER-PSY Autismeteam?
Het INTER-PSY Autismeteam doet diagnostiek en behandeling van kinderen, volwassenen en ouderen met ASS. Er worden ook geregeld second opinions aangevraagd. Daarnaast geeft het INTER-PSY Autismeteam voorlichtingen en lezingen over ASS. Tevens wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht naar nieuwe diagnostische instrumenten en innovatieve behandelingen. Hieromtrent zijn er samenwerkingen met nationale en internationale universiteiten, zoals met Yale en UCLA.

 

Het INTER-PSY Autismeteam is gespecialiseerd in het herkennen van ASS bij zeer jonge kinderen (nul tot zes jaar). Er is daaromtrent nauwe samenwerking met het INTER-PSY Expertise Team Jonge Kind. Ook is er ervaring met ASS bij kinderen met een verstandelijke beperking en/of meervoudige problematiek. Het INTER-PSY Autismeteam is tevens gespecialiseerd in de diagnostiek van kinderen met een (boven)gemiddeld tot hoogbegaafd intelligentieniveau en van meisjes en vrouwen met ASS. Er is dan vaak sprake van beelden die op het eerste zicht milder lijken, maar die toch minstens zo beperkend zijn. Helaas worden deze beelden nog vaak gemist, wat kan leiden tot bijkomende problematiek zoals angst, depressie, oververmoeidheid, burnout, identiteitsproblemen en/of persoonlijkheidsproblematiek.

 

INTER-PSY heeft een uitgebreid behandelaanbod voor kinderen, volwassenen en ouderen met ASS. Er wordt zowel aan de mensen met ASS als aan hun omgeving zorg aangeboden. Zowel poliklinische als deeltijdbehandeling zijn mogelijk. Tevens kan INTER-PSY Thuis en/of Begeleidt (indien AWBZ indicatie) ingezet worden. Dit laatste maakt ook levensloopbegeleiding mogelijk. Daarnaast kan INTER-PSY Participeert bemiddelen in het vinden van een baan voor mensen met bijvoorbeeld een Wajong- of Bijstandsuitkering.

 

Informatieavond over autisme
Verschillende keren per jaar organiseert INTER-PSY een informatieavond over autisme. Voor ouders, broers en zussen (vanaf 16 jaar), opa’s en oma’s, tantes en ooms, buren, oppas, juffen en meesters, sporttrainers, vrijwilligers, … Voor iedereen die autisme beter wil snappen en bereid is de wereld begrijpelijker te maken voor iemand met autisme.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Wanneer u bij INTER-PSY behandeld wilt worden, heeft u een verwijsbrief nodig. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer 050 – 36 43 409 of per mail: info@inter-psy.nl.

Gedicht

Dit gedicht is geschreven door een meisje van 11 jaar met de stoornis van Asperger:

Asperger

Als ik aan dat wat ik heb denk,
denk ik niet aan mij.
Ik wil het niet weten of horen,
maak me alsjeblieft vrij.
Ik wil het niet hebben!
De schaamte komt terug.
Ik ga voor mezelf op de vlucht.

Ik wil het niet hebben,
want leuk is het niet.
Het is verstopte pijn,
die niemand ziet.
Ik wil er niet over praten,
het doet me te veel verdriet.
Ik schaam me te erg,
en dus vertel ik het niet!

Als ik eraan denk,
voel ik me verdrietig.
Ik wil het weg stoppen,
maar het lukt niet.
Ik voel me zo verschrikkelijk.
Ik voel alleen verdriet.
Maak me los van dat erge woord,
misschien ken je het wel niet.
Ik hoop niet dat iemand het hoort.
Ik zit in een kooi van verdriet.

Ik zoek de leuke dingen ervan op.
Maar wat als ik het vind.
Ik wil het gewoon niet hebben,
Is dat zo moeilijk?
Ik voel de tranen nu al lopen,
Maar niet van treur.
Ik denk dat ik bijzonder ben,
En in mijn leven komt weer kleur.

Schaamte is niet nodig,
Ik ben bijzonder, en vrij.
Want het woord Asperger,
is nu normaal voor mij.
Ik ben gewend,
en ben niet boos.
Maar nu ben ik blij.
Ik weet het zeker dit ben ik,
En Asperger, dat hoort bij mij!

– Anoniem, 11 jaar oud –

Publicaties

17 maart 2016
Psychologie magazine – Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt
Interview met dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys, klinisch psycholoog, manager behandelzaken en senior onderzoeker bij INTER-PSY.
Het artikel is te lezen op Blendle.com > Klik hier voor een link naar het artikel.

ass bij je man wat danBoek ASS bij je man, wat dan?
In oktober 2014 is het boek ‘ASS bij je man, wat dan? Partnercursus Autisme’ uitgekomen bij Hogrefe. Het boek is geschreven door Els Blijd-Hoogewys & Anja Talboom (beiden werkzaam bij INTER-PSY). Zij hebben de Partnercursus Autisme ontwikkeld.