Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen wordt in samenwerking met GGZ- instelling INTER-PSY op donderdagavond 2 april blauw verlicht, in het kader van Wereld Autisme Dag. Met deze ‘Light it up Blue’ – actie wordt speciale aandacht gevraagd voor autisme. Wereldwijd doen meer dan 180 steden en 35 landen op 6 continenten mee aan dit speciale project. Ook Smart Camels Event Production aan de Kieler Bocht in Groningen doet mee aan de actie waarmee autisme letterlijk in de schijnwerpers wordt gezet.

Het initiatief om het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen blauw te verlichten, ligt bij GGZ-instelling INTER-PSY. Zij hebben een gespecialiseerd Autisme Team dat onder leiding staat van autisme expert Els M.A. Blijd-Hoogewys. Blijd-Hoogewys is tevens verbonden aan de afdeling Psychologie van de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen van de universiteit. Naast het autisme-onderzoek van de afdeling Psychologie wordt er op meer plaatsen binnen de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan naar autisme en autisme gerelateerde stoornissen. Bijvoorbeeld binnen de afdeling Orthopedagogiek, de Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences, Medische Wetenschappen en de faculteit Letteren.

Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel

De Wereld Autisme Dag valt in de nationale Autismeweek (28 maart t/m 4 april 2015). Het thema van dit jaar: Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel. “Door mee te doen aan deze wereldwijde actie hopen we een bijdrage te leveren aan meer begrip en tolerantie voor mensen met autisme”, aldus Blijd-Hoogewys van INTER-PSY. “Iemand met autisme gedraagt zich vaak anders dan je verwacht. Binnen INTER-PSY hebben we ook aandacht voor de vormen van autisme die nog vaak gemist worden, zoals bij heel jonge kinderen (0-3 jaar) en bij meisjes/vrouwen.”

Wat is autisme?

Met autisme word je geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Zo werkt de informatieverwerking in de hersenen van mensen met autisme vaak op een andere manier. Wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo kunnen mensen met autisme een goed oog voor detail hebben en zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze vaak bijzondere interesses. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme.

Light it up Blue

Onder de naam ‘Light it up Blue’ worden jaarlijks op Wereld Autisme Dag bijna 2000 gebouwen en beelden blauw verlicht. In voorgaande jaren zijn onder andere het Empire State Building in New York, het Sydney Opera House in Australië, de Canton Tower in China, het World Trade Center in Bahrein, het beeld ‘Christus de Verlosser’ in Rio de Janeiro en de Niagara Falls blauw verlicht. Voorbeelden van Nederlandse gebouwen die aan de actie hebben meegedaan zijn het Euronext beursgebouw, de Westertoren in Amsterdam, Paleis Soestdijk en de Gasunie in Groningen.