Bijeenkomst HEALTH i PORT –

21 augustus 2016

Lezing ‘Hoe sporters oplossingen vinden die ze niet begrijpen’
Door Bert Otten, hoogleraar NeuroMechanica, Bewegingswetenschappen, UMCG, RuG

Deze bijeenkomst is geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).

 

Sport is bij uitstek een stuk van onze cultuur waarin we het beste te zien krijgen van mensen als het gaat om bewegingssturing. Niet alleen is er een streng selectie proces op de weg naar de top, maar sporters besteden veel van hun tijd op die weg. Daarom is het heel interessant om te zien waar de combinatie van brein, lichaam en omgeving van een sporter toe in staat is. Onze visie op hoe ons bewustzijn werkt en wie we zijn kan door de studie ervan beïnvloed worden. Hoewel veel elementen van het sporten bewust geleerd worden, kunnen beslissende bewegingen ontdekt en gebruikt worden zonder dat de sporter er bij nadenkt of zelfs maar begrijpt. Dat heeft te maken met hoe bewegingssturing georganiseerd is binnen het systeem brein-lichaam-omgeving. Om dat te illustreren een aantal voorbeelden van bekende topsporters met daarbij de mogelijke voordelen die uit dat inzicht komen voor de topsport.

Over de spreker

Bert Otten is afgestudeerd als biofysicus te Leiden (cum laude) in 1978 en gepromoveerd te Leiden (cum laude) in 1983 op een proefschrift over bewegingssturing en evolutie. Tussen 1982 en 1984 was hij werkzaam bij de medische faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Tussen 1984 en heden was hij werkzaam bij de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, op dit moment bij Bewegingswetenschappen. In diezelfde periode was hij steeds gedurende enkele weken gast onderzoeker te Harvard University (US), University of Calgary (CAN) en NIH te Bethesda (US).

Sinds 2005 is hij hoogleraar NeuroMechanica en Prothesiologie en is het hoofd thema de aansturing van bewegingen en biomechanica bij de mens, in het bijzonder dat van het menselijk lopen. Hij heeft 20 promovendi begeleid op het gebied van bewegingswetenschappen en meer dan 150 publicaties op zijn naam. Zijn bijzondere expertise is de ontwikkeling van software voor de simulatie en analyse van menselijke bewegingen.

Hij was docent van het jaar van het UMCG en van de RuG (publieksprijs) in 2012 en heeft meegewerkt aan veel producties in de media rond het thema bewegen.